Курси дитячої фінансової грамотності: як навчити дитину ощадливості

Курси дитячої фінансової грамотності: як навчити дитину ощадливості

«Маааам, купи цукерку! Ні, купи краще іграшку! Ну купииии!». Мабуть, не знайдеться у світі батьків, які б не чули такі вигуки від дітей. Що робити? Відповідь проста: навчіть фінансовій грамотності вашу дитину. Більшість мам і тат, на жаль, приділяють значно менше уваги такому виду освіти. А даремно, оскільки фінансове виховання формує у дітей правильне ставлення до грошей та служить гарантом комфортного життя у майбутньому. Якщо підійти до цього аспекту креативно та з мудрістю, діти з раннього віку будуть замість істерик та вимог запитувати: «Скільки грошей мені потрібно накопичити, щоб купити іграшку мрії?».

Як розповісти про дитячі фінанси цікаво і захопливо? Нижче для вас зібрали кілька рекомендацій:

1. Батьки – найкращий приклад. Саме тому варто почати з себе і практикувати поради фінансових експертів. Діти навчаються, спостерігаючи за поведінкою своїх батьків. Якщо ви часто залишаєтеся з мінусом на картці та зависаєте у боргах, даремно намагатися навчити управлінню фінансами свою дитину.

2. Бесіда про гроші. Такі розмови допоможуть вам зрозуміти, як ваша дитина сприймає світ грошей, які має думки та переконання. Наприклад, запитайте сина чи доньку, чи потрібен такий предмет у школі як дитяча фінансова грамотність? Відповідайте на дитячі питання, підтримуйте інтерес до цієї теми. У поміч вам буде така гра як “фінансовий Alias”.

3. Поведінка дитини в ролі покупцяІдете в супермаркет або на ринок? Складіть список продуктів разом та порахуйте приблизну суму, яку доведеться витратити на заплановані покупки. Хочете приготувати піцу? Залучіть дитину на усіх етапах: від купівлі продуктів до приготування смаколика та розрахунку в кінці, у яку суму усе обійшлось. Попросіть допомоги у сина або доньки при виборі побутової техніки, порівняти ціни, вивчити відгуки тощо.

4. Кишенькові гроші – гарний вчитель. Запропонуйте вашому чадо разом скласти бюджет на місяць. Дізнайтесь, про що мріє дитина (нова гра, ковзани, скейт тощо), разом порахуйте скільки коштів та часу потрібно заощаджувати, щоб зібрати необхідну суму. Так ваш син або донька навчиться співвідносити свої “доходи” з бажаннями, а також усвідомить, чому важливо вміти заощаджувати. Варто пам’ятати, що відповідальність за дитячі гроші в будь-якому випадку несуть батьки.

5. Наші вміння та професії. Чудово ілюструє наскільки наші вміння та навички конвертуються у гроші фраза «що я вмію, те і маю». Адже фінанси - це вартість ваших знань, компетенцій та вмілого їх використання. Така інформація допоможе вашій дитині зробити правильний вибір майбутньої професії.

6. Ідеї для заробітку. Щоб отримати бажане, потрібно не лише заощаджувати, а й думати про методи отримання доходів. Наприклад, запропонуйте дитині перетворити власне хобі у заробіток (власноруч намальовані картини, вироби з бісеру, гра на гітарі тощо).

7. Фінансова література, кіно- та мультфільми, настільні ігри. Відпочивати можна з користю: обирайте цікавий мультфільм та обговорюйте дії його персонажів. В ігровій формі простіше отримати не лише знання, а й навички. Гра – це чудовий тренажер для здійснення помилок та отримання особистого досвіду. Проводьте сімейні вечори за настільними іграми (“Життєвий капітал”, “Лісові комерсанти” тощо).

8. Благодійність. Вміння віддавати є не менш важливою частиною фінансової культури людини. При цьому не варто нехтувати мотивацією робити це від душі, а не лише як простий обов’язок. У межах фінансових можливостей долучайтеся до благодійних ініціатив, які змінюватимуть цей світ на краще.

9. Якість, а не кількість. Важливо навчити дитину обирати пріоритети та відкидати зайве. Адже щастя — не в кількості речей, які маєш. Тож, коли в дитини виникатиме бажання придбати ще одну упаковку жуйок або ж тістечок, навчіть її запитувати себе: а чи справді мені зараз це потрібно?

10. Дитячі скарбнички. Скарбничка дає можливість сформувати у дітей навичку накопичення. Дитина вчиться розподіляти фінанси між своїми потребами та бажаннями, а також бачити різницю між поняттями «заощадження» та «дитяча жадібність» Діти розуміють, що процес заощаджування вимагає часу та терпіння, доки назбираєш достатньо грошей для купівлі бажаного.

Основи фінансової грамотності для дітей сприяють росту успішної та самодостатньої особистості. У нашому центрі ми розробили курс Я Багатий, де ваші діти мають можливість у супроводі професійного ментора напрацювати необхідні навички накопичення.

Made with