Лідерські якості у вашої дитини: як розвинути лідерство у підлітка

Лідерські якості у вашої дитини: як розвинути лідерство у підлітка

Хто такий лідер? Чи можливо стати лідером, якщо немає вроджених якостей? Які якості характеру важливо розвивати? На ці та інші питання дамо відповіді нижче у статті.

Лідер – це людина, яка веде за собою інших людей. Саме таку відповідь ми найчастішечуємо від учасників на наших курсах лідерства для дітей. Насправді бути лідером не завжди означає керувати людьми. Багато відомих особистостей «вели» самих себе і своїм нестандартним способом мислення, сильними вчинками та виборами впливали на мільйони людей. Дитина-лідер вірить в те, що робить та вміє транслювати цю впевненість іншим. Справжнє лідерство помітне у загальному настрої в команді, загальній атмосфері та мотивації інших дітей. Лідерство доречно в більшості сфер нашого життя: в школі, у вишах, в компанії, у підприємництві.

Лідерами народжуються чи стають? Насправді обидва варіанти можливі. Перш за все, потрібно зрозуміти, які якості важливі для справжнього лідера та які переваги дасть дитині розвиток лідерських якостей. Не менш важливою складовою цього процесу є підтримка та мотивація з боку батьків, вчителів та інших авторитетних дорослих. Але що робити, якщо дитина невпевнена, мало спілкується з однолітками, у школі просто сидить осторонь і мовчить? Чим раніше почнете працювати над лідерськими якостями дитини, тим легше їй буде проявляти себе в різних сферах у майбутньому.

Якими ж якостями володіє справжній лідер? Що потрібно робити, щоб розвинути їх у підлітка?

1. Розширяйте кругозір

Розширений світогляд дає нові можливості, допомагає дивитися на життєві ситуації під різними кутами, ставити питання, бути гнучким. Широке бачення – значить збільшити кут зору, бачити більше, ніж раніше, враховувати більше факторів, мислити глибоко.

Розширити кругозір допоможуть: подорожі (обмін досвідом, екскурсії), вивчення мов, пізнавальні заходи (театри, музеї), кінофільми, корисні ютуб- та телеграм-канали, читання книг.

2. Тренуйте уміння формувати та висловлювати власну думку

В першу чергу, поспостерігайте за власними виразами та позбудьтесь тих, які обмежують бажання вашого підлітка висловлюватись (А тебе не питали! Ще замалий, щоб тут говорити! Коли виростеш, тоді будеш виступати!).

Під час перегляду кінофільмів дізнавайтесь думку підлітка про героїв, їхню поведінку, сенси. Обговорюйте новини, світові події, а ще краще дискутуйте. Це навчить майбутню дитину-лідера аргументувати.

3. Формуйте почуття відповідальності

Мова йде про вміння розуміти і приймати наслідки рішень, прийнятих дитиною. Саме це один із визначних показників, за яким вимірюється лідерство - відповідальність за прийнятий вибір і за свої рішення.

Для того щоб розвинути відповідальність, ваш підліток повинен приймати рішення і робити цепрактично щодня. Які гуртки відвідувати? Скільки часу сидіти біля комп'ютера? Але потрібно і приймати наслідки за цю свободу. 

4. Сприяйте росту впевненості дитини

Невпевненість – одна з найбільших перешкод на шляху до майбутнього успіху. Найкращим тренером впевненості є саме життя, яке складається з низки труднощів і їх необхідно долати крок за кроком. Впевнена дитина вміє правильно реагувати на зовнішні факторита зберігати позитивне мислення. Ось декілька рекомендацій, як розвинути цю лідерськуякість у дитини:

• Будьте прикладом для дитини,

• допомагайте вирішувати усі труднощі, а не уникати їх,

• мотивуйте здобувати нові знання та вміння,

• тренуйте адаптивність до змін,

• помічайте досягнення та успіхи, 

• навчіть підлітка казати «Ні».

5. Розвивайте уміння спілкуватись

Прислухайтесь до інтересів дитини й залучайте її до групових занять відповідно до цих інтересів. Також ефективно тренують комунікацію командні ігри разом із друзями. Для дитини це чудовий спосіб зрозуміти, що таке командна робота, як працювати разом на спільний результат, де дитяча невпевненість швидко перетвориться у відчуття «Я-лідер».

6. Тренуйте наполегливість

Лідерам характерно не тільки досягати бажаного, а бути наполегливими у випадку невдач. Важливо дати можливість дитині помилятись, набивати шишки, щоб набути життєвий досвід. Хорошим способом тренувати цю навичку є довгострокові зобов'язання, наприклад, заняття футболом або плаванням. Акцентуйте увагу підлітка на зусилля, які при цьому докладаються, а не результаті. 

Розвиваючи лідерські якості у вашого підлітка, ви готуєте його до майбутнього, де вміння керувати, мотивувати та інспірувати інших буде вирішальним фактором у його успіху. Не бійтеся випробувати нові методи та підходи, щоб допомогти вашому підлітку розкрити свій лідерський потенціал.

Made with